Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:10
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako izračunati ratu kredita?

Što je kredit i rata kredita?

Radi što bolje financijske pismenosti prije bilo kakvog zaduživanja potrebno se dobro informirati i naučiti osnovne pojmove. Krediti odnosno ugovor o kreditu predstavlja dvostranoobvezni odnos u kojem kreditna institucija tj. banka daje drugoj ugovornoj strani određenu količinu novca dok se za dobiveni iznos druga ugovorna strana obvezuje platiti određenu naknadu. Ta naknada izražena je kroz kamate odnosno kamatnu stopu. S obzirom da se plaćanje po kreditu odnosno vraćanje novca ugovara na duže razdoblje novac se vraća u ratama koje se obično plaćaju na mjesečnoj razini. Dakle, rata kredita je iznos koji korisnik kredita mora mjesečno uplatiti banci po dospijeću kako bi izvršio obveze preuzete ugovorom o kreditu. Rata kredita nije isto što i anuitet te tu razliku treba imati na umu. Dok se kod rate kredita obično radi o fiksnom iznosu kod kojeg je uvijek definirano što se točno i u kojem opsegu otplaćuje, kod anuiteta se odnos koji otpada na glavnicu u na kamate mijenja kroz trajanje ugovornog odnosa.

Rata kredita i anuitet

Kao što smo već prethodno naveli, često dolazi do zabune kada je u pitanju razlikovanje između rata kredita i anuiteta. Naime, kod rate kredita glavnica kredita se dijeli na jednake mjesečne iznose ovisno o duljini trajanja ugovorne obveze te se na takve iznose zaračunava kamata. Dakle, kada je u pitanju rata kredita svaki mjesec otplaćuje se isti iznos glavnice te se na te iznose zaračunava ugovorena kamata. Ugovorena kamatna stopa može biti fiksna ili promjenjiva te će o vrsti ugovorene kamatne stope ovisiti koliko se plaća kamata na iznos glavnice kod svake pojedine rate. Kada su pak u pitanju anuiteti, iznos koji se otplaćuje svaki mjesec podijeljen je isto kao kod rate na glavnicu i kamate, međutim ne uvijek u istom omjeru. Npr. najprije se otplaćuje više kamata, a kasnije više glavnice. Iznos je uvijek isti kao kod rate samo je drugačije raspoređeno kako se otplaćuje. Rate kredita najlakše se mogu predočiti na način kao npr. kad ugovorimo osiguranje i policu otplaćujemo na rate. Dakle, otplaćujemo uslugu iz mjeseca u mjesec.

Rata kredita – Kako je izračunati?

Rata kredita vrlo se jednostavno izračuna te nije potrebna nikakva viša matematika. Međutim i ako to predstavlja problem ili vam se jednostavno ne da zamarati računanjem velikih iznosa na internetu su dostupni razni kalkulatori koji upravo služe da se izračuna rata kredita (skoro pa svaka banka na svojim web stranicama nudi ovakve kalkulatore). Međutim, ako želite sami izračunati, navest ćemo jedan jednostavan primjer kako bi vam olakšali. Ako uzmete kredit od 60.000,00 (šezdeset tisuća kuna) na 5 godina sa fiksnom kamatnom stopom od 5 % onda ćete ratu kredita izračunati tako da glavnicu podijelite s brojem mjeseci tj. sa 60. Tako ćete dobiti iznos od 1.000,00 (tisuću) kuna, a na koji iznos ćete plaćati još 50,00 (pedeset) kuna kamate mjesečno. Međutim imajte na umu da je ovo vrlo pojednostavljeni način izračuna te da se kamatne stope računaju na glavnicu na godišnjoj razini pa je svake godine glavnica za otplatu manja što utječe i na visinu kamate. Nadalje, u većini slučajeva danas se ugovara anuitetna otplata pa se svakako prije potpisa ugovora potrebno posavjetovati s bankarom i zatražiti prikaz otplatnog plana odnosno tablice.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (582 ocjena)